Trauma Sensitive Yoga

Trauma Sensitive Yoga is een yogamethode die is ontwikkeld in het Trauma Center in Brookline, Massachusetts USA. Het helpt overlevenden van trauma's en posttraumatische stress zachtjes opnieuw verbinding te maken met het lichaam . Oprichter en medisch directeur van het Traumacentrum, dr. Bessel van der Kolk in samenwerking met David Emerson, directeur Yoga Services bij The Trauma Center of Justice Resource Institute (JRI), is een internationaal erkende leider op het gebied van psychologisch trauma. Onderzoekers zoals dr. Bessel van der Kolk en David Emerson hebben de somatische impact van trauma belicht en klinische onderzoeken hebben het bewijs geleverd om de doeltreffendheid van Trauma Sensitive Yoga aan te tonen bij het verminderen van de symptomen van complex trauma en PTSS. Het is een (preventieve) ondersteuning bij o.a. burn-out, stress, depressie, slaapproblemen, angst, of mensen die symptomen hebben van (complexe) PTSS.

Trauma Sensitive Yoga is gebaseerd op elementen uit de Hatha Yoga. Tijdens de les nemen we samen een reeks lichamelijke vormen aan en voeren we bewegingen uit, zonder dwang, waarin je zelf altijd een keuze hebt. In tegenstelling tot andere yogavormen word je niet aangeraakt om een aangenomen vorm te be├»nvloeden. De nadruk ligt niet op de uiterlijke expressie en voorkomen ('correct' uitvoeren) of om goedkeuring te krijgen van iemand anders. De nadruk ligt op de innerlijke ervaring. 

In een veilige, ondersteunende omgeving leer je aanwezig te zijn, oefenen met het maken van keuzes. Leer je effectieve actie te ondernemen, je omgeving te voelen en verbinding te maken met je lichaam door aandacht te brengen naar de adem. Om zo zelf 'de touwtjes weer in eigen handen te krijgen'. 

Een les kan 1 op 1 worden gegeven maar ook in een kleine groep. Sessies duren van 15 minuten tot 60 minuten, al naar gelang er behoefte is.  

Wegens omstandigheden worden er momenteel geen lessen via Zoom gegeven. De Zoomlessen starten in het voorjaar van 2024.

Wil je je aanmelden of heb je vragen neem gerust contact met mij op.
Of kijk op de site van Trauma Sensitive Yoga Nederland voor actuele lesinformatie via Zoom:

'Het is nooit te laat om opnieuw te beginnen.'