Docent

Ik ben Trea Draaijer en ik wil je graag vertellen wat yoga  voor mij betekent.

Yoga heeft mij wakker geschud. Voordat ik met yoga begon zat ik vast in mijn emoties en dat uitte zich in lichamelijke klachten zoals hyperventilatie en vermoeidheid. Tijdens een ademhalingstherapie voelde ik wat adem met je lichaam doet. En dat er een wisselwerking is tussen adem, emoties en het lichaam.

Ik ben yogalessen gaan volgen en het voelde goed om in mijn lichaam 'te duiken'. Naar gelang verdween de hyperventilatie. En ik voelde me lichter en blijer na iedere yogales. Ik had ruimte gemaakt in mijn lichaam en dat beïnvloedde ook mijn denken en hoe ik in het leven stond. Yoga liet me niet zweven maar bracht mij terug naar de basis. Ik kwam weer met beide benen op de grond. 

Ik ben bij verschillende docenten lessen gaan volgen. Maar mijn nieuwsgierigheid over het hoe en waarom werd alleen maar groter. Ik wilde het graag delen en doorgeven aan anderen en heb daarom de yogadocenten opleiding Saswitha in Bilthoven gevolgd met als specialisatie: chakrapsychologie. Bij Saswitha wordt Hatha Yoga gedoceerd. Letterlijk vertaald als "harde yoga". Ik heb veel houdingen, ademoefeningen, en meditatietechnieken geleerd. Maar ik miste een 'flow' in de lessen. Ik vond het erg statisch en uitputtend. Daarnaast miste ik ook de verbinding van de mens met de natuur. De seizoenen en het weer hebben invloed op je lichaam en welzijn. Omdat mijn lichaam begon te protesteren (vergrote schildklier, vermoeidheid) werd er door verschillende artsen (TCM en Ayurvedisch arts) geadviseerd om het rustig aan te doen. Rustig aan doen? Maar als yogadocent ben je toch "zen' 24/7 ? Niet dus. Het was niks voor niks dat ik al uit mezelf mijn lessen in een flow gaf. En de meer 'acrobatische asana's' achterwege liet. Ik gaf yogales vanuit mijn eigen gevoel. En ik werd me bewust daar nog meer naar te luisteren en te handelen. 

Ik volg Tai Chi/Qi gong lessen. Bewegen vanuit je midden, de Hara zoals ze dat noemen. Een uur lang bewegen in een flow en de energie voelen stromen. Nieuwsgierig naar hoe je dit kunt combineren met yoga ben ik de Do-In Yoga opleiding gaan volgen. Bij de Do-In Yoga komen de bewegingsvormen van yoga en bewegingsleer uit Japan bij elkaar. Het is meer eigentijds, meer speels en verbindend. Do-In betekent: de weg naar binnen. Het zijn lichaamsgerichte energie oefeningen. Waarbij je het zelfgenezend vermogen van je lichaam stimuleert. Met Do-In Yoga maak je op een speelse manier verbinding met jezelf en beweeg je vanuit jezelf. Het brengt zo veel meer plezier en verbinding tijdens de lessen ! Als in een flow beland je van de ene oefening in de andere !

Inmiddels heb ik de Do-In Yoga Practioner opleiding met succes afgerond !
Ik ben enorm blij met de nieuwe kennis over deze yoga vorm op basis van Oosterse geneeskunst, Martial arts en Taoïsme. 

Zo blijf ik mezelf ontwikkelen. Want ik ben nieuwsgierig, wil in de kennis duiken, ervaren wat het met mij doet en hoop dit door te geven aan de deelnemers van mijn lessen


Laat niemand jouw licht dimmen           alleen maar omdat het in hun ogen schijnt.