Goede doelen

De laatste week voor de zomervakantie staat in het teken van een goed doel. Ik doneer dan de lesopbrengst van die week, samen met de donaties van de deelnemers, aan een goed doel die mij erg aanspreekt. Hieronder staan de doelen vermeld waar we ons voor hebben ingezet:

Hulp aan Oekraïne

2022

Via een inwoner uit Giesbeek hoorde ik het verhaal van Tom. Tom woonde en werkte in Charkov, Oekraïne. Hij heeft moeten vluchten naar Polen. Vanuit Polen helpt hij met een team van vrijwilligers de achtergebleven mensen. Hij brengt goederen, vervoert vluchtelingen, ondersteunt de gaarkeuken die eten maakt én brengt bij de mensen in de schuilkelders. Met een bus worden mensen en met een aanhangwagen goederen vervoerd.

Over Tom:

In 2006 startte Tom in Oekraïne een onderneming met 2 hoofdactiviteiten :

het plaatsen en verhuren van afsluitingen en het verkopen en installeren van toegangscontrole systemen in sport-arena's als ook parkeersystemen voor winkelcentra en luchthavens. https://periprotect.com.ua Hij installeerde de afsluitingen en toegangscontrole voor 3 van de 4 Oekraïense voetbalstadiums voor Euro 2012 Polen/Oekraïne. Toen zijn activiteiten stilvielen in 2014 (eerste inval van Rusland) moest hij z'n vast personeel reduceren van 40 naar een 2-tal vaste medewerkers.

Hij kon overleven door het kleven van anti-bom folie op de vensters van ambassades en consulaten en verkoop van Spalding basketballen. De economie groeide geleidelijk terug en hij kon zijn personeel terug brengen naar 15 medewerkers en installeerde parkeergarages in de international luchthavens van Kharkiv en Boryspil-Kyiv en het nieuwe winkelcentrum Respublika in Kyiv.

Tom kon kort na het uitbreken van de oorlog met de bus het land ontvluchten naar het appartement van z'n Poolse echtgenote in Warschau. Hij besloot dat hij beter kon zorgen voor zijn medewerkers vanuit Polen dan vanuit een schuilkelder in Kharkiv.
Over de hulpacties: Tom 's eerste bezorgdheid was het in veiligheid brengen van de families van z'n medewerkers en z'n vrienden en nauwe contacten.
 Hij haalde de echtgenotes en kinderen op aan de grens en bracht ze naar z'n woning in Warschau. Vandaar zocht hij dan een opvang. Daarvoor deed hij beroep op z'n netwerk aan vrienden en leveranciers. Zo plaatste hij ondertussen families in Oostenrijk, Duitsland en België.

Tijdens de donatieweek is er een bedrag opgehaald van maar liefst:

€ 725,00 !!!

Tom was eind augustus nog even in Kharkiv om persoonlijk geld te overhandigen waar nodig, zodat het niet zomaar verloren of op een grote hoop zou raken.
Want zoals in elke oorlog raken ook hier de hulpgoederen niet altijd waar ze zouden moeten geraken. Ook zijn de prijzen voor voeding verdubbeld. Er is enorm veel kapot geschoten en er vielen op dat moment nog steeds veel Russische raketten. In het donker vielen gemiddeld 10-20 raketten per nacht.

  De donatie werd o.m. gebruikt als volgt:

  Hulp voor achtergebleven Olga met zoon en gehandicapte man. Ondersteuning bij geboorte van kind van vluchteling Boris.
  Eten en hulp aan achtergebleven gepensioneerde lerares.

  De Bijenstichting

  2021

  Dit jaar ging de opbrengst naar De Bijenstichting in Vorden.

  De Bijenstichting richt zich op het wegnemen van bedreigingen voor de gezondheid en het voortbestaan van bijen en bijensoorten. Doortastend overheidsbeleid op landelijk én lokaal niveau is daarvoor noodzakelijk.

  Voorbeelden van doelen die de Bijenstichting nastreeft zijn: Een verbod op schadelijke bestrijdingsmiddelen, stimulering van de verspreiding van drachtplanten en verbetering van het leefmilieu. De Bijenstichting ondersteunt initiatieven van burgers en organisaties die dezelfde doelen nastreven. De Bijenstichting onderscheidt zich van de imkerverenigingen door niet de belangen van de bijenteelt (honingproductie) te behartigen, maar die van de (wilde) bij zelf.

  Het lesgeld van vorige week én de donaties van de deelnemers hebben samen een bedrag opgebracht van:

  € 396,60 !

  Een super mooi bedrag. Namens Jaap Molenaar van De Bijenstichting heel erg bedankt voor jullie bijdrage !

  Neem vooral een kijkje op het mooie landgoed in Vorden. De Bijenstichting organiseert allerlei cursussen en workshops. Op de website vind je alle informatie:

  Stichting Milan Bindu 

  2019

   Dit jaar heb ik gekozen voor Stichting Milan Bindu gevestigd in Zevenaar. Ik zocht deze keer een kleinschalige project dicht in de buurt. Deze stichting heeft als doel: het verbeteren van leefomstandigheden van de meest hulpbehoevende Nepalese groepen in Nepal dmv het bevorderen van onderwijs en gezondheidszorg, creëren van werkgelegenheid, en bevorderen van reïntegratie van kansarme mensen in het sociale leven van Nepal. Op dit moment loopt er een project in Nuwakot, waarbij gezinnen nog steeds in een tentje of onder golfplaten wonen sinds de aardbeving. Er is land gekocht waar gezinnen een huisje op kunnen bouwen en groenten kunnen telen. 

  We hebben samen een bedrag van : € 564,60 bij elkaar gebracht. Een nieuw record!! De cheque is overhandigd aan stichting Milan Bindu, die hier enorm blij mee is. Dit bedrag was net genoeg om weer een nieuw huisje te bouwen in Nepal.

  By the Ocean we Unite

  2018

  Ik zag een uitzending op National Geographic. #stopmetplastic, waarin werd verteld dat er jaarlijks zo'n 8 miljard kilo (!) plastic in de oceaan verdwijnt. Ik schrok daar enorm van. Iedereen snapt dat dit grote gevolgen heeft voor de flora, fauna en ook voor de mens. Ik werd geraakt door het verhaal van Thomas van Thiel, oprichter van "By the Ocean we Unite". Een organisatie die onderzoek combineert met bewustwording. Om zo de samenleving en het bedrijfsleven te inspireren en motiveren andere keuzes te maken zodat we gezamelijk de toestroom van plastic naar de natuur kunnen verminderen. Hieronder vind je meer informatie over deze organisatie en hoe Thomas gemotiveerd raakte dit probleem aan te pakken.

  We hebben samen een bedrag bij elkaar ge-yogaat van maar liefst: €485,83!! 

  Het vergeten kind

  2017

  Ik zag de reclames voorbij komen van stichting Het Vergeten Kind. Zelf heb ik 2 kinderen en ik realiseer me hoe goed zij het hebben. Want dat geldt niet voor alle kinderen in Nederland. Ruim 100.000 kinderen groeien op in gezinnen met meervoudige problematiek. Bij ongeveer 55.000 kinderen is de situatie zelfs zo ernstig dat thuis wonen niet meer mogelijk is. Daarom organiseren zij activiteiten, projecten en initiatieven die een directe positieve invloed hebben op het welzijn van kwetsbare kinderen, de verbinding met de ouders en het netwerk om het kind heen. 

  We hebben samen een bedrag van € 422,30 opgehaald. Prachtig!

  Diva Dichtbij

  2016

  Deze keer wilde ik iets betekenen voor een goed doel in de buurt. Ik kwam op het web de stichting Diva Dichtbij tegen. Diva Dichtbij heeft diva's en divo's in dienst die zingen voor mensen die langdurige zorg nodig hebben en niet naar het theater kunnen. Dat doen ze in de huiskamer van een zorgorganisatie of aan iemands bed. Ze staan niet op een podium, ze zingen van mens tot mens. Wat een mooi initiatief.

  Op dat moment gaf ik les in een fysiotherapieruimte. Deze ruimte bevindt zich in het Binnenrijk, een ouderenzorg instelling in Giesbeek. We hebben een bedrag van € 538,60 opgehaald. Met dit bedrag is er een optreden verzorgt voor de bewoners van het Binnenrijk. 


  Project Veteranenhond

  2015

  Project Veteranenhond is een initiatief van Hulp voor Helden - stichting KPPR en stichting Hulphond Nederland. Ik kwam hiermee in aanraking nadat ik in mijn omgeving zag hoe destructief het kan zijn wanneer iemand te maken heeft met PTSS. Er viel een folder bij mij op de deurmat en ik had meteen zoiets van: dit wordt het volgende goede doel.

  In Nederland kampen naar schatting enkele duizenden veteranen nog dagelijks met de gevolgen van hun uitzending. Vaak is daarbij sprake van PTSS, een angststoornis die o.a. kan ontstaan nadat ze een levensbedreigende situatie hebben meegemaakt. Als therapieën en andere behandelingen geen verbetering meer brengen, kan een getrainde hulphond vaak nog verlichting brengen in de situatie.

  We hebben een bedrag bij elkaar gebracht van €419,10!De stichting gaf als reactie hier natuurlijk enorm blij mee te zijn. Voor dit bedrag kunnen ze 1 hulphond opleiden. Yes!  Free a girl

  2014

  Hartverscheurend zag ik de beelden op tv waarin Jolanthe in India meisjes bevrijdde uit 'hokken'. Deze meisjes waren gedwongen tot prostitutie. Ik wilde heel graag hier iets tegen doen. Ik besloot om een week lang alle inkomsten en donaties over te dragen aan Free a Girl. We hebben een bedrag van €475 opgehaald ! Met deze financiële bijdrage kon ik een klein beetje meehelpen om deze meisjes uit hun benarde situaties te bevrijden. 

  Sinsdien is het een traditie geworden om van elke laatste week voor de zomervakantie een donatieweek te maken.