Oefeningen

Daoïstische oefening voor de hartenergie.

               Koning van de asana's.                     De Hoofdstand, Kopstand of Sirsãsana

Deze houding is niet eenvoudig. Het is een balans oefening en het vraagt veel van je buik- arm- en schouderspieren. Het vereist een grote concentratievermogen en lichaamsbewustzijn. Vandaar dat het de koning onder de asana's wordt genoemd. Deze houding biedt letterlijk een nieuw perspectief. Al je vaste overtuigingen zet je op de kop. Het geeft nieuwe inzichten. Hierboven een video over hoe je de Kopstand kunt trainen, op een veilige manier.


     Versterk je nierenergie

Volgens de Trafitionele Chinese Geneeswijze is de nierenergie de basisenergie van de mens. Nierenergie en de voedingsstoffen krijg je van je ouders tijdens de zwangerschap van je moeder. Nierenergie kan beïnvloedt worden door chronische ziekte, overspannenheid, onvoldoende voeding, te lang werken zonder voldoende rust, te veel seksuele activiteit, te veel bevallingen binnen korte tijd.  De gezondheid van de ouders en de conditie van de moeder tijdens de zwangerschap zijn heel belangrijk voor de nierenergie. De niermeridiaan begint aan de onderkant van de kleine teen, gaat over de voetzool, omhoog langs de binnenkant van het been, over de buik en borstkas. En heeft totaal 54 acupunctuurpunten aan beide kanten van het lichaam. 

Als de nierenergie zwak is heeft dit klachten als: onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, vermoeidheid, hoofdpijn, lage rugpijn, duizeligheid, angst, astma, doofheid, vergeetachtigheid, oedeem, ontwikkelingsstoornissen zoals vertraagde groei en overgangsklachten.

Wat kun je zelf doen om je nierenergie te versterken ?

*Door o.a. het masseren van acupunctuurpunt Nier 1 (zie afbeelding). Masseer dit punt 2 tot 3 keer per dag gedurende 2 tot 3 minuten. 

*Een warm voetenbad nemen in de avond.Qi Flow Salutation

door Claudia Heijdel

Dit is de Qi Flow Salutation, ontwikkeld door Claudia Heijdel. Het is een serie oefeningen die vloeiend in elkaar overlopen. En heeft als doel de energiestroming (Qi-Flow) door het lichaam te activeren. In deze serie vind je zowel de zachtheid van de subtiele (yang) energie als de lichaamskracht vanuit de basis (yin). Deze energieën verenigen en reinigen het energiesysteem. 

Beweeg bedachtzaam en vloeiend in de adem alsof je door water beweegt. Voel de gecentreerde kracht vanuit de Hara (buik). Stel jezelf een bal van energie voor die je vasthoudt in je handen en visualiseer 'onzichtbare' cirkels door alle bewegingen en om jezelf  heen. 

Deze salutation mag je 3 tot 21 keer be-oefenen, bij het opstaan, het begin van de dag en het moment van ontwaken. Dat is het moment van de overgang van nacht (yin) naar dag (yang)Zetel van mededogen

Deze serie is een echte hart- en borstopener ! In dit filmpje bewegen we eerst naar rechts en daarna naar links. Dit kun je voor jezelf herhalen zo vaak je wilt. Wanneer je continue naar rechts beweegt maak je een 'rondje'. Zo kun je ook de andere kant op bewegen. 

Maak op die manier je eigen serie en voel de ruimte in je borst en flanken !


Bakãsana

Tijdens één van mijn lessen kreeg ik vragen over de Bakãsana, hier in het westen ook wel de Kraanvogel, Kraai of Kip genoemd. Deze houding kwam vaak voorbij op t.v. tijdens een reclame. 

Het is een zware evenwichtshouding. Een houding die je stap voor stap uitvoert. Zie je het als een uitdaging om deze houding uit te voeren? In deze video worden de stappen mooi uitgelegd.Grieperig en verkouden