Zomer, kom naar buiten en bloei !

17-07-2023

In de zomer schijnt de zon volop en is de energie op zijn krachtigst. De natuur is in zijn volle glorie. De bloemen en planten staan in bloei. Overal zie je vlinders en insecten en ruik je de geuren van de bloemen. Al je zintuigen worden geprikkeld: Je kunt je volledig openstellen voor al deze prikkels en er van genieten. Door de lange dagen en het warme weer wordt er meer buiten geleefd.

Kom naar buiten !

De energie van de zomer is dus naar buiten gericht. Het is een uitstrekkende beweging, van binnen naar buiten. Iedereen is letterlijk veel buiten, en we laten ons veel zien en horen. De zomer is de tijd dat de natuur helemaal tot ontwikkeling komt. De zaadjes die in de lente zijn geplant komen nu tot volle bloei. De zon zorgt voor warmte en energie, een energie die het lichaam activeert en een blij en ontspannen gevoel geeft. Overal zie je vlinders en insecten in de lucht en je ruikt de geuren van bloemen. Al je zintuigen worden geprikkeld: de huid door de warmte van de zon, de neus door de verschillende geuren, je gehoor door alle insecten en je ogen zien veel beweging en kleuren in de natuur. Je kunt hier volledig in opgaan en er van genieten. De energie van de zomer is een Yang-energie. Yang betekent: zonkant van de berg. Het is verwarmend, mannelijk en activerend. In het lichaam lopen de yang-meridianen aan de zijde die door de zon beschenen wordt.

Hart en dunne darm: het hart- en de dunne darmmeridianen zijn gekoppeld aan de zomer. De warmte van de zon, veel daglicht en de kleuren en geuren geven je een ontspannen gevoel en het maakt je blij. Vreugde is de emotie die bij het hart hoort denk maar aan: "het hart stroomt over van vreugde". Lachen versterkt het immuunsysteem, verdiept de ademhaling en heeft een positieve werking bij stressklachten. Het hart zorgt ervoor dat het bloed door je lichaam stroomt. Vreugde en lachen doet de energie stromen en het lichaam goed doorbloeden. Vreugde en geluk versterken daarmee de hartenergie. Het is belangrijk dat vreugde, net als alle emoties, in evenwicht is. Gemaakt plezier is erg vermoeiend voor het hart. Dus een goede balans in activiteiten en rust is vooral voor het hart van belang. De kwaliteit van het hart is spreken en zwijgen op het juiste moment. Als het hart uit balans is uit zich dat in bloedcirculatieproblemen, benauwdheid, hartkloppingen en vermoeidheid. Je ziet het aan de verminderende glans van het gelaat en in de ogen. Laat je hart spreken. 

Net als de hartenergie is ook de dunne darmenergie gekoppeld aan de zomer. De dunne darm helpt je bij het afvoeren en verwerken van voeding in de breedste zin van het woord. Het is ook deze energie die een shift maakt of iets naar het hart wordt doorgestuurd of dat het op een andere manier verwerkt of verteerd kan worden. Het scheidt de "echte" gedachten van de "onechte" gedachten, het zuivere van het onzuivere. Als het niet in balans is kan zich dat uiten in twijfelachtigheid, helder denken en onzekerheid. 

Hart Beschermer en Drievoudige Verwarmer: Naast het hart en de dunne darm zijn de hartbeschermer en de drievoudige verwarmer ook gekoppeld aan de zomer en het vuur element. Deze twee hebben samen met de dunne darm als taak het hart te ontlasten van zijn belangrijke taak. De hartbeschermer (pericard) is het vlies rondom het hart. Xin Bao, de Chinese naam van dit orgaan, betekent envelop rondom het hart. Het vangt als eerste emotionele klappen op en bepaalt of deze wel doorgelaten mogen worden naar het hart. Ons vermogen om geluk en lol te ervaren komt van een gezonde hartbeschermermeridiaan.

De drievoudige verwarmer is een orgaan dat geen fysieke locatie heeft in het lichaam. Hij krijgt de vorm vanuit zijn functie. Dat is het verbinden van de Driewarmers in het lichaam: boven, midden, onder. Het hart ligt samen met de longen in de bovenste warmer. De drievoudige verwarmer verspreidt Qi, levensenergie. Voedingsgewoonten beïnvloeden de kwaliteit van de energie van de drievoudige verwarmer. 

Element Vuur

De zomer behoort tot het element vuur en staat voor yang, vreugde, activiteit, vrolijkheid en creativiteit. Een seizoen om vanuit je hart te leven. Vuur zorgt voor transformatie, verandering. De energie van het vuur-element is actief, trillend, van binnen naar buiten. net zoals de zon straalt. Laat dus nu ook jóuw potentie stralen ! Breng alle gemaakte plannen en ideeën tot uitvoering, maak je dromen waar. De groei is ingezet in het Hout element (Lente) en voltooid zich in deze fase. In deze periode zit je vol energie. Laat de buitenwereld zien wat je in je mars hebt. Vuur ontvlamt, verwarmt en zet je in beweging. 

Oefeningen voor de zomerperiode

De oefeningen voor de zomerperiode zijn dan ook uitstrekkende oefeningen. Van binnen naar buiten. Het stimuleert de flexibiliteit. Het gaat om de elastieke kwaliteit van de spieren en gewrichten zonder spanning. Verbeter deze kwaliteit door spieren te strekken en te ontspannen. Zonder flexibiliteit ontstaat verkramping, stijfheid en stress. De meridianen van dit seizoen lopen door de armen. Oefeningen met armstrekkingen zijn typische oefeningen voor deze periode. Tijdens deze oefeningen stel je jezelf voor dat de energie vanuit je hart door je armen stroomt naar je handen. Handen zijn verbonden met je hart. Denk maar aan liefdevolle aanrakingen en massage. Je geeft met je handen vanuit je hart. Als je hartenergie stroomt zijn je handen warm. Naast het geven mag je ook ontvangen. Want dat geeft je vreugde en krijg je energie van. Het hart maakt dan een sprongetje.

Yoga oefeningen voor de zomer zijn o.a.: *Zonnegroet (Suryanamaskar) *Boot (Navasana) *Boog (Dhanurasana) *Kameel (Ustrasana) *Sprinkhaan (Salabhasana) *Held (Virabhadrasana) 

Soms kan het in de zomer te warm zijn om actieve oefeningen te doen. Ga dan vooral zit- of ligoefeningen doen met rustige bewegingen. De volgende ademoefening werkt verkoelend: zittend in de lotushouding, rustig ademen door je buik terwijl je een rolletje maakt van je tong. Door de tong/mond adem je in en uit. Als afsluiting ga je op je rug liggen, armen en benen ruim van elkaar, en zo de koude vloer voelen. 


Doe het rustig aan tijdens hete dagen. Neem zonodig een siësta. Door de korte nachten heb je minder behoefte aan slaap maar gun jezelf overdag minstens een half uurtje rust. Vermijdt de hete uren in de zon. Het is niet alleen beter voor je huid maar je hart moet ook harder werken. Geef toe aan ontspanning en geniet met volle teugen.  

Laat je innerlijke vuur branden en straal !