Winterwende, feest van het licht.

21-12-2020

21 December is de kortste dag van het jaar, ook wel midwinter genoemd. Dan bereikt de zon, vanuit de aarde gezien, de meest zuidelijke positie. Het luidt het begin van de winter in. Al duizenden jaren wordt de winterwende in vele culturen op het noordelijk halfrond gevierd, omdat dit solstitium het moment bepaalt waarop het licht na een periode van duisternis en verwijdering als het ware rechtsomkeert maakt en de dagen weer gaandeweg langer worden. Vroeger vierden Germaanse en Keltische stammen deze korte dag van het jaar met het feest van de terugkeer van het licht, van het leven (Yule/Yoel). Het licht heeft de duisternis overwonnen.

De datum voor het christelijke feest van Kerstmis - 25 december - gaat wellicht terug op de datum van de winterzonnewende in de oude Romeinse kalender. Sinds de vierde eeuw werd op die dag het feest van Sol Invictus, de Onoverwinnelijke Zon, gevierd. Het christendom heeft die datum vermoedelijk overgenomen omdat Christus met de zon werd geassocieerd

In Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland wordt nog altijd het Luciafeest (lichtfeest) gevierd. Ook op het zuidelijk halfrond zijn midwinterse lichtfeesten bekend, zoals het Inti Raymi. Het feest rond de winterwende gaat meestal gepaard met het maken van veel licht en vuur. Soms wordt een brandend wiel of rad gebruikt, dat de zon symboliseerd.

De energie van het seizoen

De natuur herstelt in de winter haar levenskracht. De bomen en planten trekken hun energie terug. Veel dieren beginnen aan een winterslaap. Ook wij zouden ons kunnen overgeven aan het vertraagde tempo van de natuur. We hebben tijd nodig voor herstel van onze levensenergie. Winter is het seizoen dat ons helpt tijd te nemen om naar binnen te keren. Uiterlijk is er rust, innerlijk is er groei. Wat ligt er diep verborgen in jou. Wat mag langzaam maar zeker in het licht komen te staan ? Heb vertrouwen dat inspiratie vanzelf komt, als iets uit niets. Net als in de natuur, waar de kracht van het nieuwe leven begint te kloppen in de rustende aarde.