Lente, uitrekken na de winterslaap !

27-02-2023

Lente, eindelijk weer licht na de donkere winterperiode. De dagen worden langer en de natuur komt op gang. De energie die zich in de aarde heeft teruggetrokken komt langzaam in beweging. De sapstromen in de bomen en planten gaan stromen, de bladeren en zaden barsten open. Er is meer activiteit buiten, er ontstaat nieuw leven. De winterslaap is achter de rug, tijd om je eens even lekker uit te rekken ! 

Groeien en weer in beweging.

En hiermee wordt meteen de energie-beweging van het lente seizoen uitgedrukt. Uitrekken, de beweging is omhoog. Er is een krachtige vitale energie nodig om alles uit de winter te laten ontwaken, en die energie zit ook in jou op dit moment. Je voelt wellicht dat je meer in beweging wilt komen. Je richt je meer op buiten, en je laat jezelf meer zien. Door allerlei geuren, fris groen gras, bloemen, en de warmte van de zon op je huid worden je zintuigen geprikkeld en daardoor het zenuwstelsel. Zo wordt je van binnenuit gestimuleerd om de gemaakte plannen in de wintermaanden in de lente uit te voeren. In deze periode van nieuwe frisse energie hebben veel mensen de neiging om de ramen open te zetten, alles te luchten en te reinigen. Dit geldt niet alleen voor de buitenwereld maar ook voor je lichaam. 

LEVER EN GALBLAAS: En daarmee kom je automatisch op de functie van de lever. Want lever heeft als belangrijke functie het ontgiften van het lichaam. Het onderscheidt schadelijke stoffen, gifstoffen en voedingsstoffen van elkaar. De lever produceert galsappen die de vetten uit de voeding in de darmen makkelijker verteerbaar maken. Het is verbonden met de galblaas, die helpt de lever bij het verteren van vetten en slaat gal op. De lever is een erg belangrijke orgaan dat niet gemist kan worden. Zo is het verantwoordelijk voor aanmaak van vitamines, hormonen, koolhydraten- en eiwitstofwisseling. De lente is dus een periode van reinigen. En een mooie periode om een vastenkuur te plannen. Een reinigingskuur voor je lichaam. Vasten is een heel oude gewoonte die in veel culturen terug te vinden is. Wanneer je besluit om een vastenkuur te beginnen raad ik aan om dat onder professionele begeleiding te doen !

Element Hout

Hout symboliseert de lente. Denk aan een boom die stevig geworteld is en meebuigt met de wind. Een boom groeit en toont zijn knoppen van zijn nieuwe takken. Het symboliseert een nieuwe fase van groei. Zoals je nu weet is de energie groeiend en omhoog gericht, net als een boom en de jonge plantjes. Als er genoeg ruimte is kan dat zonder problemen groeien. Als die ruimte er niet is geeft dat een drukkend gevoel. Zo ook bij de mens; emoties worden opgekropt en er ontstaat woede en frustratie. Dit heeft effect op de spieren die zich aanspannen. Als de lever goed functioneert gaat alles op emotioneel en lichamelijk niveau veel soepeler. Een lever in balans vergroot je doorzettingsvermogen, je vermogen om grenzen te stellen en vreugde te ervaren. Hout-energie is krachtig en volhardend in het bereiken van gestelde doelen en in staat zich telkens te vernieuwen. Hout is, van de 5 elementen, het verbindende element (denk aan een bos met bomen). Hout heeft het vermogen iets nieuws te scheppen. Het signaleren van nieuwe mogelijkheden en doet een beroep op je inschattingsvermogen. Daarmee is het belangrijk dat je makkelijk kunt 'schakelen'. 

Oefeningen voor de lenteperiode 

De oefeningen voor de lenteperiode bestaan dan ook o.a. uit overgangsoefeningen, oefeningen waarbij je moet schakelen: hoe kom je vanuit kruip naar rol of van kleermakerszit naar kruip enz. Daar is creativiteit en behendigheid voor nodig. Lichamelijk doet dit een beroep op je gewrichten en pezen. De lever en galblaas meridianen lopen langs de zijkant van je lichaam en aan de binnenkant van je benen. Zijwaartse buigingen, torsies en houdingen met gespreide benen zijn daarom belangrijke onderdelen in de komende yogalessen.

In deze periode wordt je doelgerichtheid gestimuleerd. De zintuig die daarbij hoort zijn je ogen. "Waar kijk je naar ?" "Wat is je doel"... Het zicht krijg extra aandacht in de lessen.                      

Yoga oefeningen voor de lente zijn o.a: *Halve Maan (Ardhã Chandrãsana) *Meeuw (Prasãrita Pãdottãnãsana) *Zittende Torsie (Bharadvãjãsana) *Liggende Torsie (Parivartanãsana) *Spreidzit (Upavishta Konãsana).  

Wat kun je in deze periode doen om energiek de lente in te duiken? Ga lekker naar buiten ! De buitenlucht ondersteunt de vrije doorstroom van energie, vooral als je je geïrriteerd voelt. Geef woede de ruimte. Neem bijvoorbeeld een pen en papier en schrijf een woedende brief. Ga vooral de lelijke woorden niet uit de weg. Daarna verbrand je de brief op een veilige plek. Dat lucht op ! Je kunt ook heel hard slaan of schreeuwen in een kussen. Het geeft hetzelfde gevoel wanneer je heel hard hebt gehuild.

Eet groenten van dit seizoen. Het is wat minder zwaar dan in de winter. De groenten hoeven ook niet zo lang te koken, dus roerbakken en stomen maar !

Drink regelmatig een glas water. Het helpt de afvalstoffen beter af te voeren

 En geniet vooral van de eerste warme zonnestralen, de kleuren van de bloemen en de vogels die de dag aan- en afkondigen !

A tree that is unbending is easily broken-Lao Tzu