Herfstdip

15-11-2018

De lessen in deze maanden zijn gericht op het ondersteunen van het lichaam in deze herfstperiode. Herfst staat in verbinding met de meridianen van de longen en de dikke darm. Koude en vocht beïnvloeden de Long- en Dikke Darm-energie. Met specifieke yoga-oefeningen maken we deze meridianen sterk. Hieronder een paar tips om de herfstblues voor te zijn:

Herfst is de tijd van loslaten wat je niet meer nodig hebt. Loslaten is ook afscheid nemen. Bij sommigen voelt dat als heimwee, eenzaamheid en verdriet. Neerslachtige gevoelens steken de kop op. Deze gevoelens blokkeren de borstadem. Het is fijn om dan een tegenovergestelde beweging te maken; achteroverbuigingen. Deze houdingen maken de borstkas open en ruim. De adem is vrij en je voelt je beter.

Breng licht en warmte in je huis. Steek kaarsjes aan. Maak het ook licht in je hoofd. Doe een visualisatie-oefening vlak voor het slapen gaan. Visualiseer licht in je hoofd en om je heen. Visualiseer licht in je borst en voel de warmte van dat licht. Visualisaties werken sterk in op je lichaam en geest. Deze oefening kun je natuurlijk ook zittend, overdag doen.

Eet groenten en kruiden van het seizoen. Ze zijn er niet voor niets. Sommige lijken zonnewarmte op te slaan en werken verwarmend en troostend. Zoals: pompoen, wortel, zoete aardappelen, bonen en uien. Kruiden zoals;: kaneel. kerrie, gember (in de thee), kamille en kruidnagel werken ook verwarmend.

Ga eerder naar bed. De zon gaat eerder onder dus heb je meer slaap nodig.

Ga elke dag minimaal een half uur naar buiten om zonlicht op te vangen en de frisse lucht in te ademen. Wandelen zorgt er voor dat het gepieker stopt. De energie gaat uit je hoofd en in je benen zitten. Door het wandelen 'masseer' je de organen in je buik en is erg bevordelijk voor de stoelgang. Bescherm je nek, draag een sjaal. De nek is de meest kwetsbare plek, hier komen wind en koude het lichaam binnen.

Maar vooral: kijk naar de mooie herfstkleuren. ook deze zijn er niet voor niets. De herfstbladeren brengen kleur in deze donkere dagen. Geniet hier van!