Herfst, tijd voor reflectie

03-10-2023

Daar we in de nazomer nog NAgenieten van de ZOMER, gaan we ons in de herfst meer terugtrekken. Zowel in ons huis als in ons zelf. Het is een overgangsperiode van de uitbundige zomer (yang) naar de stille winter (yin).

Loslaten en afscheid

In de natuur zie je dat de energie zich terugtrekt in de aarde. De bomen laten de bladeren vallen. Het is daarom een mooie periode voor reflectie. En het oude los te laten en op te ruimen, om plaats te maken voor het nieuwe.

De herfst heeft dus te maken met loslaten en afscheid nemen en het nieuwe verwelkomen. Dat is wat de dikke darm en de longen doen.

DIKKE DARM: De dikke darm is een uitscheidingsorgaan en neemt afscheid van de afvalstoffen in je lichaam, het ONT-lasten. Maar ook het loslaten van emoties. De dikke darm reageert sterk op emoties, denk aan de reactie van de darmen op stress. Zo kan vasthouden aan oude patronen en verandering van ritme obstipatie geven. Bijvoorbeeld bij mensen die de eerste dagen van hun vakantie niet naar de wc kunnen. Dit heeft te maken met transformatie; de overgang naar een nieuwe situatie. Het verwerken van ervaringen kost energie van de Dikke Darm Meridiaan, vasthouden kan dus leiden tot obstipatie en het vermijden van confrontatie tot diarree.                                                              Andere uitscheidingsorganen zijn de sinussen (voor- en bijholtes). Ze zijn verbonden met de Dikke Darm Meridiaan en spelen o.a. op in tijden van rouw en verdriet.

LONGEN: Het uitademen van het oude en verwelkomen van nieuwe energie in de vorm van zuurstof. De longen ademen levensenergie in (de adem) en geven ons vitaliteit. Tragedies en leed putten de longenergie uit. Huid en longen zijn in de fase van de embryo nauw met elkaar verbonden. Als verdriet niet verwerkt is kan dat huidklachten veroorzaken. Je ziet dit bijvoorbeeld bij aandoeningen als eczeem en astma. Mensen met astma kunnen eczeem ontwikkelen en andersom. Tenslotte ademt de huid ook. 

De longen en dikke darm spelen dus een belangrijke rol bij de overgang van een oude naar een nieuwe fase. Verstoring in dit proces geeft problemen van de organen en hun bijbehorend gebied.

Element Metaal

Deze twee organen hangen nauw samen met het element metaal, de energie van het najaar. Volgens de Chinese 5-elementenleer is het leven een aaneenschakeling van transformaties. Je wordt geboren, groeit op, ontwikkelt, alles verandert, niets blijft hetzelfde. In de natuur zie je die transformatie terug in de seizoenen. Elk seizoen heeft een andere energie. De Chinese elementenleer koppelt de veranderingen in de natuur (seizoenen) aan elementen. Ze zien deze elementen als primaire krachten, bouwstenen, binnen het universum. In de herfst is de energie het meest samentrekkend; het is de tijd om na te denken en te integreren, en de nieuwe zaden voor toekomstige groei te planten. Metaal belichaamt de kracht van terughoudendheid, scheiding en verfijning. En past daarom bij de herfstperiode.

De herfst heeft dus te maken met loslaten en afscheid nemen en voorbereiden op de winter. Sommige mensen zijn in deze periode gevoelig voor neerslachtigheid. En voelen zich vaak verdrietig. Het is dus belangrijk dat verdriet de ruimte krijgt. Om jezelf goed te voelen moet je jezelf eerst leeg maken voordat je je kunt openstellen voor nieuwe ontwikkelingen.

Oefeningen voor de herfstperiode

De komende weken staan de lessen in deze periode in het teken van loslaten en opnemen. Er zijn oefeningen voor het strekken van de long- en dikke darm meridiaan, deze lopen door de armen. Arm- borst- en schouderoefeningen komen daarom in elke les voor. Daarnaast borstopeners om ruimte te maken in de borst en de ruime adem te ervaren. Krachtoefeningen voor de armen geven bundelende kracht wat hoort bij het metaal element. En losmaak oefeningen om spanning wat je niet nodig hebt los te laten. Er is extra aandacht voor de adem. Met verschillende ademoefeningen wordt de concentratie verhoogd en dat zorgt ervoor dat je hoofd leeg raakt.

Yoga oefeningen voor de herfstperiode zijn o.a.:  Haas (Shashankãsana), Cobra (Bhujangãsana), Hond (Adho Mukha Svãsana), Driehoekhouding (Triconãsana),

Wat kun je in het dagelijkse leven doen om je lekker in je vel te voelen in de herfst ? 

Wandelen ! Elke dag minimaal een half uur. Door de beweging 'masseer' je de darmen en andere organen in je buik. Daarnaast adem je de frisse lucht in en geniet je van de mooie herfstkleuren. Elke dag zon- en daglicht op je huid doet wonderen tegen neerslachtigheid.

Eet groente van dit seizoen. Het is er niets voor niets in deze periode.                                                 Wil je meer weten wat je kunt doen ? Lees de blog: Herfstdip

Autumn shows us how beautiful it is to let things go.