Zomerzonnewende, tijd van rijping.

22-06-2020

In de periode rond 21 juni staat de zon op zijn hoogste punt en duurt de dag het langst. Op midzomerdag is de zon op zijn krachtigst, maar tegelijkertijd sterft hij. De zon neemt na deze dag weer in kracht af. Hoewel de zomer nog voor ons ligt gaan we richting een periode van donker en kou. Maar we weten dat na deze periode ook weer een tijd van licht en warmte zal komen. Het is de eeuwige kringloop van worden, vergaan en opnieuw worden. Het is, net als midwinter, een keerpunt. 

In veel culturen over de hele wereld wordt midzomer gevierd. Het is een vreugdevol evenement, in afwachting van de oogst die op de akkers staat te rijpen. Er worden vreugdevuren ontstoken onder het genot van veel eten en drinken. Voor een aantal landen is het één van de belangrijkste feest van het jaar. Het is een waar familiefeest. Het begin van de zomer wordt gevierd maar tegelijkertijd is het een bezinning op het feit dat de dagen niet verder lengen en de omslag naar de winterperiode hier al wordt ingezet. 

De energie van het seizoen

De energie van de zomer is heel erg naar buiten gericht. Iedereen is letterlijk veel buiten, en we laten ons veel zien en horen. De zomer is de tijd dat de natuur helemaal tot ontwikkeling komt. De zaadjes die in de lente zijn geplant komen nu tot volle bloei. De bloemen, planten en bomen staan volledig in bloei.  De zomer behoort tot het element vuur en staat voor yang, vreugde, activiteit, vrolijkheid en creativiteit. Een seizoen om vanuit je hart te leven.

De zon zorgt voor warmte en energie, een energie die het lichaam activeert en een blij en ontspannen gevoel geeft. Overal zie je vlinders en insecten in de lucht en je ruikt de geuren van bloemen. Al je zintuigen worden geprikkeld: de huid door de warmte van de zon, de neus door de verschillende geuren, je gehoor door alle insecten en je ogen zien veel beweging en kleuren in de natuur. Je kunt hier volledig in opgaan en er van genieten. Maar de warmte kan ook hinderlijk zijn en je een benauwd gevoel geven. Je gaat overmatig transpireren en het geeft je een vermoeid gevoel. Op het heetst van de dag is het raadzaam om even pauze te nemen. Zomerse warmte laat de energie stijgen, dat kan een overbelasting van het hart geven. Vreugde is de emotie die bij het hart hoort denk maar aan: "het hart stroomt over van vreugde" of "lachen is gezond". Lachen versterkt het immuunsysteem, verdiept de ademhaling en heeft een positieve werking bij stressklachten. (ook wanneer je doet alsof je vrolijk bent heeft dit een positief effect) Het is belangrijk dat vreugde, net als alle emoties, in evenwicht is. Overdreven druk zijn in het praten, overal om moeten lachen, de clown moeten spelen en gemaakt plezier maken is erg vermoeiend voor het hart. Dus een goede balans in activiteiten en rust is vooral voor het hart van belang. 

Net als de hartenergie is ook de dunne darmenergie gekoppeld aan de zomer. De dunne darm is in dit geval de yang energie en helpt je bij het afvoeren en verwerken van voeding in de breedste zin van het woord. Het is ook deze energie die een shift maakt of iets naar het hart wordt doorgestuurd of dat het op een andere manier verwerkt of verteerd kan worden.


Turn your face to the sun

and the shadows fall behind you