Winter, tijd voor rust en bezinning
In de winter is het heel stil om ons heen. De dieren hebben zich teruggetrokken, de planten en bomen hebben hun groei gestopt. De winter is de tijd dat Yin (passief, koud, donker) volop aanwezig is.
Tijd van rust en bezinning
Door het gure weer trek je je terug in je huis. Je bent genoodzaakt om meer binnenshuis te zijn en daardoor word je ook meer geconfronteerd met jezelf. Het is daarom heel belangrijk te zorgen voor rust en ontspanning. Tijd nemen voor jezelf. De winter is de periode van rust, herstel en inkeer. In deze periode kijk je terug naar de afgelopen periode om inspiratie op te doen voor de komende tijd.
Kou en wind laten het lichaam in elkaar krimpen, remt de bloedsomloop en onderdrukt de stofwisseling. Je trekt de schouders vaker op om zo het hoofd en de nek te beschermen tegen de kou en wind. Hierdoor ontstaan klachten als een stijve nek en schouders. Maar ook verkoudheid, nier- en blaasklachten en gewrichtspijn komen in de winter vaak voor. De nieren en blaas zijn erg gevoelig voor lage temperaturen. In de winter hebben deze organen extra aandacht nodig.
NIEREN: De voornaamste functie van de nieren is het teveel aan water en afvalstoffen uit het bloed verwijderen. De nieren produceren hormonen die belangrijk zijn bij de aanmaak van rode bloedcellen, het reguleren van bloeddruk en botvorming. Volgens de Chinese Geneeswijzen zijn de nieren de opslagplaats voor je rezervevoorraad levensenergie. Tijdens de geboorte krijg je een hoeveelheid levensenergie mee. Een deel van die energie gebruik je in je leven om je lichaam goed te laten functioneren. Je reservevoorraad sla je op in je nieren. Als mensen van ouderdom sterven zijn de nieren niet voor niets de laatste organen die ermee ophouden. Het is dus belangrijk om je batterijen niet uit te putten. Als er een tekort aan nier-energie is, dan ben je gevoeliger voor angst en onzekerheid. Door rust en ontspanning krijgen de nieren de kans om extra energie te verzamelen. "Je nier-energie is van belang bij inspanning en kan weer opladen bij de ontspanning"
BLAAS: De blaas slaat de afvalstoffen van de vloeistoffen op en scheidt het uit in de vorm van urine. De stoffen en het vocht die het lichaam nodig heeft worden weer terug gegeven aan het bloed. De nieren en blaas houden het lichaam en de geest in beweging.
Element Water
De blaas en nieren horen dus bij het element water. Ze reguleren de waterhuishouding en staan in verband met de emotie angst. Water heeft iets mystieks; het kan diep zijn, je ziet de omvang niet, het begin en het einde, en in de diepte is het donker. Vergelijkbaar met de winter waarin de dagen korter zijn en het langer donker is.
De bomen en planten trekken hun energie terug diep in hun wortels. De natuur is in winterslaap. Ze wacht af, rust uit en bouwt krachten op voor een volgende cyclus. Winter is geduldig, net als water. Water kan er eeuwen over doen om een rots te slijpen. Water en winter zijn maximaal Yin: stilte, rust kalmte, naar binnen gekeerd.
Aan het einde van de wintermaanden is bij de meeste mensen de weerstand aan het afnemen. Er is behoefte aan zonlicht en buitenlucht. Daarom is het fijn wanneer er sneeuw ligt; door de sneeuw ziet de wereld er aantrekkelijk en licht uit. De sneeuw weerkaatst het daglicht, iets wat we in de donkere maanden erg nodig hebben.
Veel mensen hebben in de winter last van vermoeidheid, stemmingswisselingen en gebrek aan energie. Er is behoefte aan rust en warmte. De natuur heeft dit mooi geregeld. In de wintermaanden zijn er groenten die een verwarmende effect hebben op het lichaam. Wintergroenten doen er langer over om te groeien dan zomergroenten. Hoe langer het duurt voordat een groente volgroeid is, hoe groter de verwarmende effect hiervan. Als je in de winter kiest voor wintergroenten kies je automatisch voor voeding die op dat moment heel geschikt is voor je lichaam.
Oefeningen voor de winterperiode
De yogalessen in deze periode hebben een verstillende karakter. De lessen bestaan uit rustige oefeningen. Je blijft langer in een houding wat een verstillend effect heeft. Er is meer ruimte voor meditatie. Naast deze verstilling is er extra aandacht voor de voeten, benen en onderrug. Ook de blaas en nieren worden door diverse oefeningen versterkt dmv het strekken van de achterkant van het lichaam (daar loopt de blaasmeridiaan) binnenkant benen en borstopeners (daar loopt de niermeridiaan). Extra aandacht is er ook voor de onderrug, onderbuik en het versterken van de benen en voeten.
Wat kun je in het dagelijkse leven doen om je energie op peil te houden in de winter ?
Eet groenten van het seizoen en verwarmende kruiden zoals: gember, kaneel, kruidnagel, peper, venkel en ui. Zorg naast de warme maaltijd ook voor een warm ontbijt en lunch (denk aan soep).
Ga zorgvuldig om met je energie: Vroeg naar bed en sta, indien mogelijk, wat later op. Plan gedurende de dag kleine ontspanningsmomenten.
Neem een warm voetenbad. Met name voordat je gaat slapen.
En ga zo vaak mogelijk naar buiten. Warme sjaal en lange jas zorgen ervoor dat je spieren niet verkrampen in je schouders, je nek en je onderrug. Daglicht en frisse lucht doen wonderen!
Neem rust en tijd voor jezelf. Pak een moment voor inkeer. En voel wat er veranderd mag worden in je leven.