NAzomer - NAgenieten

15-09-2019

De nazomerperiode. De tijd van de oogst. De aarde heeft volop voedsel voortgebracht en in de nazomer vindt de oogst hiervan plaats. De aarde geeft ons niet alleen voedsel maar ook stabiliteit en kracht zodat wij ons zeker en standvastig voelen. De aarde is het fundament van ons bestaan.

Aan het eind van de zomer verandert het weer. Na de droge hitte periode is er meer kans op regen. Dit seizoen heeft een hoge luchtvochtigheidsgraad waardoor de atmosfeer drukkend kan zijn. Je kunt je daardoor loom en lui voelen. De meeste planten en bomen zijn volgroeid. En de natuur bereidt zich voor op de herfst. Er is een rijke oogst aan vruchten en groenten. Dit is nodig ter voorbereiding op de lange wintermaanden. Vroeger werden er grote voorraden graan en vruchten opgeslagen en gedroogd om zo voldoende eten te hebben in de winter. De maag en milt zijn belangrijke onderdelen voor de opname en transformatie van voedingsstoffen in energie. Ze behoren in de vijf elementenleer tot het aarde element. Het aarde element hoort tot de nazomer en tot de overgang tussen de seizoenen, een moment van rust tussen  de wisseling van Yin en Yang energie. 

Wanneer de maag- en miltenergie uit balans zijn uit zich dat in piekeren en tobben. Piekeren is het ronddraaien van gedachten zonder dat er een eind aan komt. Hierdoor kun je je vermoeid voelen.                                                                                                                                               De komende weken staan de lessen in het teken van de nazomer en de bijbehorende organen. De nadruk wordt gelegd op oefeningen voor de benen en voeten. Je brengt daardoor de aandacht  bewust naar beneden en geeft ruimte in het hoofd. Je maakt contact met de aarde om de cirkelende gedachten te doorbreken. Luidkeels zingen en fluiten helpen ook om de gedachten te doorbreken. En vaak kun je er later om lachen wanneer je jezelf verplicht tot "gek doen".

Als de maag- en miltenergie in balans zijn is er sprake van verwerkte gedachten en ervaringen die geïntegreerd zijn in je leven. Je kunt genieten van het leven. Genieten van muziek, het lezen van een boek, genieten van rust en ontspanning.

En NAgenieten van de ZOMER! (Nazomer)

(geïnspireerd door: Claudia Heijdel, Do-In Yogaschool, 'Elk seizoen in je element'-Gonnie van de Lang)