griep en verkoudheid
Tijdens de lente en herfst vindt er een omslag plaats in het weer. De temperatuursverschillen kunnen gezondheidsproblemen geven zoals verkoudheid en griep. De afvalstoffen die in de zomer in het lichaam zijn opgeslagen en onvoldoende afgevoerd zijn kunnen de darmen vervuilen en daardoor de weerstand verminderen. Aan het begin van de herfst hebben veel mensen vermoeidheidsklachten omdat het lichaam moet wennen aan de overgang van de zomer naar de winter. Het lichaam is nog niet ingesteld op andere temperaturen en de weerstand is nog niet sterk genoeg om te kunnen omgaan met de koude wind en regen. Wind kan een sterke invloed hebben op griep en verkoudheid. Het is belangrijk je goed te kleden tegen deze externe factor. Ook breng je meer tijd binnenshuis door en daardoor vang je minder daglicht op.
Emotionele impact
Hier in het westen noemen we het psychosomatische klachten. Psycho staat voor geest en soma voor lichaam. De verbinding tussen lichaam en geest betekent dat ze invloed op elkaar uitoefenen. Onverwerkte emoties en mentale stress kunnen zich via het lichaam uiten. Verkoudheid kan ook ontstaan vanuit niet geuite emoties. Het leven regelt zichzelf. Als wij tegen de aard der dingen ingaan, zal het een andere weg vinden naar buiten. Emoties die niet geuit worden komen vaak via lichamelijke klachten naar buiten. De verkoudheid is dan een reinigend proces. Een manier vanuit het zelfgenezend vermogen om te herstellen en je te bevrijden van spannende emoties of onderdrukte tranen. De boodschap is in deze situatie vooral: pas op de plaats maken, rust pakken en ruimte om te herstellen. Tijd alleen voor jezelf, zonder extra prikkels. In de Oosterse geneeskunst kunnen onderdrukte tranen in slijm veranderen. Daarnaast zie je dat het keelchakra gezuiverd wordt.
Eetgewoonten
Eetgewoonten of veranderde eetgewoonten door een stressvolle periode, kunnen van invloed zijn op onze gezondheid. Opgeslagen afvalstoffen en slijmvormende voeding door geconserveerd eten, kan via een verkoudheid eruit komen. Denk aan eten uit blik, lang(er) houdbaar gemaakte producten, wit meel, etc. Maar het schrappen van deze voedingsmiddelen laat het lichaam zichzelf reinigen. Tenminste, als je er vers voeding met veel zonlicht en levenskracht voor in de plaats zet ;-). Dat betekent dat er een opschoningsproces plaatsvindt, waar je ook verkouden van kunt worden.
Het is dus belangrijk om je te realiseren of jouw verkoudheid/griep een regeneratie of degeneratie omvat.
Eet groenten en fruit van dit seizoen. Vermijd zo veel mogelijk suiker en suikerhoudende producten want die verminderen de aanmaak van witte bloedcellen. Drink veel, bij voorkeur water om afvalstoffen af te voeren. Vooral bij griep met koorts is het aan te raden vast voedsel even te laten staan en vooral veel te drinken. Wanneer de koorts gezakt is begn je met licht verteerbaar voedsel. Voor het reinigen van de ademhalingswegen: drink warm water met opgeloste verse citroensap!
TIP: Test uit wat het doet als je een paar weken lang zuivelproducten laat staan, deze hebben volgens de Oosterse geneeswijzen een slijm producerend effect, kijk of je sinusholtes gezonder worden. Neem bijvoorbeeld rijstmelk en laat toetjes even staan.
Wat vooral belangrijk is om rust te nemen. Rust heeft een positief effect op het imuunsysteem. Vermijd stress en lichamelijke inspanning.
Oefeningen voor griep en verkoudheid vindt je op pagina: oefeningen.